Кога точно имаме необходимост от зимни и летни гуми

tyres

В последните няколко години една от най-коментираните въпроси сред водачите на моторни превозни средства е тази наистина ли гумите за зимни условия ще трябва да са обезателни или пък не. Реално има множество противоречиви мнения разбира се.

В действителност, в Страната няма публично гласуван и приет закон, който да ни задължава да управляваме леката кола със зимни гуми през зимния сезон или пък летни в горещите месеци.

Въпреки всичко това, е добре да сме запознати с това през кои точно периоди с какъв тип е необходимо да „обуем“ автомобила си, за да гарантираме личната си, тази на пътниците и останалите членове в движението сигурност.

Главната максима дали имаме нужда от летни или зимни гуми е температурата на въздуха.

Ако паднат под 7 градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми се превръщат в правилния избор. Точно това гарантира стабилно сцепление на леката кола с мокър, заснежен или заледен път.

Принципно времето за шофиране с летни гуми са от началото на месец Април до края на месец Септември, а другия на зимните – от началото на Октомври до последните дни на месец март.

Да се насочим по-правилно в избора на вид гуми през специфичните периоди на календарната година ще се уповем на експертите от една от водещите марки за производство на автомобилни гуми – Continental. Позовавайки се на може би един от големите в този бизнес, има три типа подбор на автомобилни гуми според времето през годината:

За повече от 15 градуса и сух асфалт – за по-съкратен спирачен път и контролиране на колата се препоръчват летни гуми.

За над петнадесет градуса и влажен път – за по-малък спирачен път и максимална защита за аквапланинг се предлагат летни, но и зимни автомобилни гуми за помощ от „воден джоб“.

При температура под 7 градуса, съчетана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-кратък спирачен път и превенция от свободно пързаляне се предлагат зимни гуми с грайфер над три мм. дълбочинност.

Сами бихте могли да узнаете защо летните автомобилни гуми са препоръчителни за ползване през горещите месеци, пролетта и в началото на есента, докато зимните по време на студените периоди, предразполагащи към заснежени, заскрежени или заледени пътища. Често изборът на правилни автомобилни гуми може да запази доста хора.

Ако търсите зимни гуми за бус ще ги намерите в сайта на gumimax.com

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *