Полезни въпроси и отговори за избирането на моторно масло

car parts

Всеки един горд собственик на първи автомобил е поставен пред въпроса какво двигателно масло да подбере. В този конкретен миг е възможно да се довери на различни източници за консултация – автосервизи, интернет, приятели и доста пренебрегваните, а и в много моменти загубени ръководства за стопанисване на МПС-то. Ще Ви предоставим нужните инструкции, защото коректния избор е наистина от значение за добрата работа и дългото и безпроблемно съществуване на автомобилния двигател.

Какво е вискозитет на маслото? Разбира се това е индекс за плътността на моторното масло. През зимата е правилно да шофирате с по-нисък лубрикант, което ще гарантира по-удобен старт на двигателя, понеже ще коства минимална мощ от двигателя поради по-малкото съпротивление при частите за задвижване. По-гъстите моторни масла са идеални за високи температури и натоварвания.

Точно какво значат числата и буквите при отделните моторни масла? 1-то число сочи хладния вискозитет на моторното масло, а 2-то число вискозитетът при много високи температури. Буквата W, която ги разделя произлиза от “Winter” (“Зима” – превод от англ. език).

Какво е различието м/у синтетични и минерални моторни масла? Минералните моторни масла са основни, добити за обработката на петрол в сурово състояние. Използват се главно на застарели коли, на чиито двигателите са значително амортизирани. Синтетичните масла са подобрени основни с допълнения (детергенти, дисперсивните агенти, антиоксиданти, модификаторите на триене и т.н.). Те са по-солидни на много високи температури, щадят по-благополучно мотора на автомобила, притежават значително по-ниска летливост и по-трудно се окисляват. Съществуват и полусинтетични масла, като са средния избор м/у основните.

Точно как да познаем автентичното моторно масло от лъжливото? За жалост, автомобилният пазар е препълнен от имитиращи изделия с несигурен произход, като може да увредят работните показатели и здравето на автомобила ви. Трудно е на начинаещ потребител да ги различи, но съществуват няколко фактора, и те е нужно да събудят. Основният е крайната цена на маслото. Може и да е на промоция, сумата не би трябвало да бъде твърде ниска спрямо останалите предложения на пазара. Същевременно проверявайте и мненията за магазина, който я предоставя.

Коя марка моторна масло да купим? Изберете моторно масло главно според изискванията на производителя, а примерно допълнителен фактор е възможно да прибавите и препоръките от други водачи, които имат вече имат впечатления от ползването.

Вижте още: акумулатори за коли

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *